Skip to content

Doekeigenschappen

De doekeigenschappen van zonwering spelen een cruciale rol in het bieden van doeltreffende bescherming tegen de zon en het creëren van een aangename omgeving.

Product eigenschappen van zonweringdoek

Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn. Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge testen onderworpen. Eisen van waterdichtheid, stevigheid, vuil- en waterafstotende eigenschappen, weer- en kleurechtheid en vele andere eigenschappen worden vastgelegd, gemeten en voor ieder doektype gegarandeerd.

Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1ste kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld. Sommige effecten in het doek, zijn echter ook bij de huidige stand van de techniek niet helemaal uit te sluiten.

Knikvouwen

Ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken. Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan.
Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er derhalve uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet (afb. 1-2).

Golven

In de buurt van zomen en naden van de banen ontstaan door dubbele lagen doek verschillende wikkeldiktes op de doekrol. De daardoor ontstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben (bijv. wafel- of visgraatpatroon afb. 3-4-5-6).

Regenbestendigheid

Acryl-zonweringdoeken zijn waterafstotend geímpregneerd en, bij een minimalen hoek van 14graden, tegen een kleine regenbui bestand. Bij hevige en langdurige regenbuien moeten de schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek en/of scherm te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om ze te laten drogen.

Zijzoomgolven

Het doek wordt meestal door een actief verensysteem onder permanente spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als een versterking, maar ze moeten ook de meeste belasting verdragen. Bi het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar heen wat de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en nemen daardoor in lengte toe. Dit kan er bij het openen van het zonnescherm toe leiden dat de zijzomen licht golven (afb. 7).